Toidu tootmine, valmistamine või töötlemine on valdkond, milles kehtib palju erinevaid seadusi ja määrusi. Meil on põhjalik ülevaade kehtivatest õigusaktidest ja nende rakendamisest.
Toidu tootmine, valmistamine või töötlemine on valdkond, milles kehtib palju erinevaid seadusi ja määrusi. Hoolimata sellest, kas tegemist on põllumajandussaaduste kasvatamise, väike- või suurtööstuse, restorani, kohviku, burgerikioski või oma kodus valmistatud toidu müümisega, peavad toidukäitlemisega tegelevad ettevõtjad olema kursis nõuetega ning enesekontrollisüsteemi põhimõtetega. Järelevalvet seadusandluse täitmise üle teeb Veterinaar- ja Toiduamet. Varem või hiljem puutub iga toiduettevõte selle asutuse inspektoritega kokku.
Käitlemisega alustavad toiduettevõtted peavad esitama majandustegevusteate või taotlema tegevusluba. Varem nimetati seda teavitamiseks või tunnustamiseks. See, kas enne tegevuse alustamist peab olema Veterinaar- ja Toiduametilt saadud tegevusluba (tunnustus) või piisab tegevuse alustamiseks teavitamisest, sõltub tegevusvaldkonnas, tootmismahust ja valmistatavatest toidugruppidest. Kindel on aga see, et nii teatamise kui tegevusloa taotlemise puhul peavad esmalt olema täidetud õigusaktide nõuded (nt nõuded tootmisruumidele, seadmetele, töötajate tervisekontrollinõuded, tehtud veeanalüüsid), koostatud vajalikud tehnoloogilised joonised ja tootekirjeldused, loodud enesekontrolli dokumendid. Ja alles siis saab taotleda tegevusluba või esitada Veterinaar- ja Toiduametile teate tegevuse alustamise kohta.